Porcupine  

Artist: Echo And The Bunnymenporcupine

Album: Porcupine

Casa de discuri: Korova

Producator: Kingbird

Nationalitate: UK

Durata: 44.39

An: 1983

"Porcupine" a separat fanii si criticii. Probabil, avand in vedere greutatile pe care le-a intampinat pana a ajuns pe piata, dar si gandirea tepoasa din spatele sau, albumul era sortit sa aiba acest destin. Pentru The Bunnymen, albumul anului 1981, "Heaven Up Here", s-a scris singur si placut, ca o adiere. Cel de-al treilea disc, precedat de o lunga perioada de blocaj creativ, s-a situat in punctul diametral opus. 

"Porcupine" reprezinta partea cea mai intima, autobiografica, a vocalistului Ian McCulloch. Pe multi, muzica de aici i-a tinut departe, poate si din cauza versurilor directe, fara menajamente. In aceasta categorie intra si cei de la casa de discuri WEA, care s-au speriat de lipsa potentialului comercial. In mod ciudat si neasteptat, chitaristul Will Sergeant a acceptat sa reintre in studio si sa se reapuce de treaba pentru o noua versiune a discului. 

Aceste framantari explica, intr-o masura, forta prezenta in "Porcupine". Primul extras pe single, "The Back Of Love" - care alterneaza ciudatenia cu pasajele visatoare - releva perfect sentimentele care trec din veneratie in contradictie si pe care doar Echo And The Bunnymen sunt capabili sa le aduca impreuna. Cine altcineva ar putea sa faca o asemenea sarbatoare fastuoasa in jurul unui vers ca "break the back of love"?

Violonistul indian Shankar a inregistrat partea de sitar pentru cel de-al doilea single, "The Cutter", spre supararea intregii formatii. Managerul Bill Drummond a inregistrat si el  trompeta, dand zonei de mijloc o directie vesela. In ciuda furiei initiale, membrii formatiei au cazut de acord ca aceste partituri imbunatateau cantecul. "The Cutter" a urcat pana pe locul opt in Regatul Unit in ianuarie 1983. Albumul a ajuns pana pe pozitia a doua. 

Dupa primele piese, mai lejere, nu mai este la fel de usor sa asculti "Porcupine". Zona in care McCullotch a ales sa duca muzica nu mai este la fel de accesibila. Mai incurcate si cu mult mai multe probleme ridicate la fileu, piesele au un mare merit: daca le asculti in mod repetat vei fi rasplatit inzecit, imediat dupa ce vei intra in zona propusa de "Porcupine".